Skip to the content

Ben jij goed geaard?

Hooggevoelige mensen vinden het vaak moeilijk om dichtbij zichzelf te blijven. Dat kan zorgen voor verwarring (‘is dit wel mijn emotie?’), prikkelbaarheid, vermoeidheid, lichamelijke klachten… misschien lijkt niets meer als vanzelf te gaan.

Daarom is regelmatig aarden belangrijk en fijn! Weer even down to earth, dichtbij jezelf komen en dus weer in je eigen kracht gaan staan.


Maar wat is aarden nu precies?

Misschien klinkt het zweverig, maar dat hoeft het niet te zijn. Je maakt letter contact met de aarde. Vaak wordt het voorbeeld van de boom gebruikt. Een boom heeft contact met de aarde en laat zijn wortels in de grond groeien. Hoe dieper de wortels de grond in gaan, hoe steviger de boom staat. Een harde wind zal de boom niet omver laten gaan. Via de wortels loopt de voeding, de energie van de boom. Zo werkt het bij ons in principe ook.

 

En wat als je niet goed geaard bent?

Je staat dan niet meer volledig in je eigen kracht. Het niet goed geaard zijn gaat dan ook vaak gepaard met:

  • Chaotischer zijn
  • Van alles aanpakken, maar niets afmaken
  • Onrust in je hoofd
  • Gemakkelijk omver laten blazen
  • Niet stabiel voelen
  • Met alle winden meewaaien, onzeker zijn
  • Stemmingswisselingen, een kort lontje hebben
  • Anderen op de eerste plaats en jezelf op de tweede plaats zetten
  • Geen ‘nee’ kunnen zeggen
  • Slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeide benen of altijd moe

 

Een eerste tip om te aarden:

Loop zoveel mogelijk rond zonder schoenen, dus ben je thuis; schoenen uit! Loop lekker met blote voeten rond in de tuin of lekker in het zand. Goed aarden heeft oefening en regelmaat nodig. Als je bezig bent met goed aarden dan voel je vaak tintelingen opkomen en je voeten warmer worden. 
Iedere avond als ik op de bank zit, ga ik 5 minuten bewust aarden: zit goed op je stuitje en zet je voeten plat en stevig op de grond. Laat in gedachten de onzichtbare wortels uit je voeten komen en de grond in gaan. Zo voer je je ballast af en maak je weer ruimte voor positieve energie. Misschien begin je de eerste keer pijn te voelen aan de onderkant van je voeten. Houd ze dan nog even op de grond, je bent dan nl. aan het afvoeren. Voel je de eerste keer niets of weinig? Geen probleem, blijf het iedere dag even oefenen. Het wordt na het blijven oefenen steeds makkelijker.

 

Wat levert aarden op?

Je voelt bij een goede aarding de vermoeidheid, de pijntjes wegstromen, er komt weer ruimte om je energieker te voelen. Je komt weer in een goede balans, de dingen gaan je makkelijker af (ook in moeilijke situaties). Je gaat helderder denken en kunt zaken makkelijker overzien. Het brengt je meer rust: beter slapen, meer ontspannen, optimistischer, meer uit je hoofd en meer in je lichaam.

En dat alles omdat je IN JE KRACHT STAAT!

 

Een oefening voor kinderen: Boompje spelen

Speel met je kind dat jullie bomen zijn (ook goed voor je eigen aarding) 😉
De voeten zijn de wortels van de bomen die heel diep in de aarde steken. Je kan erbij vertellen dat de boom zijn kracht en groei uit de grond haalt en op die manier sterk wordt.

“Ga met beide voeten stevig op de grond staan en verroer je niet. Doe je ogen maar eens dicht en stel je voor dat een heeeeeeeele dikke boom bent. Aan je voeten zitten de wortels van de boom vast. De wortels zijn echt enorm. Ze groeien door tot in het midden van de aarde. Voel je dat je net zo stevig staat als een boom? Door jouw wortels krijgt niemand je van je plek!”

Probeer elkaar maar eens om te duwen.

 

 

Zit je kind op dit moment niet zo lekker in zijn of haar vel? 
Zie je dat je kind het op dit moment lastig heeft?

Wil jij niets liever dan je kind weer helemaal happy zien?

Ik help graag om je kind weer volledig in zijn of haar kracht te zetten.